wo 13/12/2023 - 19:40 Raadszaal
In zitting van 5 juli 2023 keurde de gemeenteraad de Lokale Ontwikkelingsstrategie Leader Kempen goed en besliste ze om deel te nemen aan de Lokale Actiegroep Leader Kempen en aan de uitvoering van de Lokale Ontwikkelingsstrategie Leader Kempen. In uitvoering daarvan wordt een interbestuurlijke vereniging zonder rechtspersoonlijkheid 'Lokale Actiegroep Kempen (LAG)' opgericht. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed.
In zitting van 5 juli 2023 keurde de gemeenteraad de Lokale Ontwikkelingsstrategie Leader Kempen goed en besliste ze om deel te nemen aan de Lokale Actiegroep Leader Kempen en aan de uitvoering van de Lokale Ontwikkelingsstrategie Leader Kempen. In uitvoering daarvan wordt een interbestuurlijke vereniging zonder rechtspersoonlijkheid 'Lokale Actiegroep Kempen (LAG)' opgericht. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed.
De ontwerp-notulen van 08 november 2023 worden aan de gemeenteraad voorgelegd.
De gemeente Leopoldsburg wenst over de mogelijkheid te beschikken om een beroep te kunnen doen op de diensten van s-Lim DV overeenkomstig haar statutair voorwerp. In het kader daarvan wenst de gemeente Leopoldsburg een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met s-Lim DV. Deze samenwerkingsovereenkomst bevat de algemene afspraken voor de onderlinge samenwerking en financiële afspraken.
De Samenwerkingsovereenkomst geeft de mogelijkheid aan de gemeente om diensten af te nemen bij s-Lim en kadert binnen de statutaire voorwerpvan de DV. De samenwerking wordt aangegaan als een raamovereenkomst waarbinnen in een later stadium projectspecifieke afspraken kunnen worden afgesloten die vervolgens als bijlage zullen gevoegd worden aan de Samenwerkingsovereenkomst. De juridische grondslag voor deze Samenwerkingsovereenkomst is gelijktijdig van toepassing op alle verder te sluiten projectspecifieke afspraken.
De gemeente Leopoldsburg wenst in onderling overleg de samenwerkingsovereenkomst met de stad Sint-Truiden voor GAS-bemiddeling stop te zetten. Om de werklast te verdelen heeft de stad Hasselt een bemiddelaar aangeworven die een aantal gemeentebesturen binnen het werkingsgebied van de bemiddelaar van Sint-Truiden zal overnemen.
De gemeente Leopoldsburg wenst beroep te doen op een bemiddelaar aangesteld door de stad Hasselt voor bemiddeling in het kader van gemeentelijke administratieve sancties. Hiertoe wordt een samenwerkingsovereenkomst met de stad Hasselt afgesloten.
We hebben als gemeente Leopoldsburg nog geen reglement voor het uitlenen van gemeentelijke materialen.
Heel wat verenigingen, wijkwerkingen, evenement-organisatoren doen beroep op onze uitleendienst en hebben baat bij een duidelijke regelgeving.
Dit reglement zal in werking treden op 1 januari 2024.
Vanaf 2020 is het budget geïntegreerd in het meerjarenplan. Het voorliggende meerjarenplan 2020-2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen, de actieplannen, de acties en de ramingen van zowel de gemeente als het OCMW zijn opgenomen.
De periode van het meerjarenplan blijft altijd dezelfde periode, m.n. 2020-2025, maar de financiële nota beschrijft altijd de financiële consequenties van het lopende beleidsplan 2020-2025 voor ten minste drie toekomstige boekjaren. Het voorliggende meerjarenplan dient dan ook de financiële consequenties te beschrijven van minstens de jaren 2024 t/m 2026. Om praktische redenen werd geopteerd voor een verlenging met twee boekjaren, m.n. t/m 2027, zodat niet eind 2024 opnieuw een verlenging moet worden gedaan.
Art. 249 §2 en 3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt in het bijzonder dat de gemeente en het OCMW hun meerjarenplan delen, maar dat zij elk bevoegd blijven voor de vaststelling van hun deel.
Minstens een keer per jaar dient het meerjarenplan te worden aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast.
De wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 wordt voorgelegd, waarbij tevens een aantal kredieten van het lopende boekjaar worden aangepast en de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
De toelichting bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 toont aan dat het meerjarenplan 2020 - 2025 financieel in evenwicht is.
Het geraamde beschikbare budgettair resultaat voor 2020-2025 is jaarlijks groter dan nul en er is een positieve autofinancieringsmarge in 2025 bereikt.
De gemeentelijke dotatie aan de politiezone Kempenland dient expliciet te worden goedgekeurd door de gemeenteraad
Het gemeentebestuur heft een retributie op administratieve prestaties met betrekking tot ruimtelijke ordening, wonen, milieu en omgeving.
Dit gegeven en het feit dat de laatste gemeenteraad in Leopoldsburg geagendeerd is op 13 december 2023 maken dat het huidige retributiereglement eindigt alvorens er een nieuw kan worden goedgekeurd. Om die reden is het aangewezen om het bestaande reglement te verlengen tot 31 december 2024 en een nieuw retributiereglement voor te leggen aan de gemeenteraad na de definitieve goedkeuring van het VIP-decreet door het Vlaams Parlement.
Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling van toepassing in verband met het individueel bezoldigd personenvervoer. Voor het uitbaten ervan dient er een vergunning afgeleverd te worden.
Ook elke bestuurder die diensten van individueel bezoldigd personenvervoer aanbiedt of uitvoert op het grondgebied van het Vlaamse Gewest moet vanaf 1 juli 2020 in het bezit zijn van een bestuurderspas.
Op basis van het besluit van de Vlaamse regering van 8 november 2019 kan er een retributie voor de vergunning van het individueel bezoldigd personenvervoer worden geïnd. Dit decreet voorziet in artikel 6 de volgende tarieven:
De natuurlijke persoon of rechtspersoon die houder is van de vergunning betaalt voor de vergunning een jaarlijkse gemeenteretributie, overeenkomstig artikel 8, § 1, van het decreet van 29 maart 2019.
Het basisbedrag, vermeld in artikel 8, § 2, van het voormelde decreet, bedraagt:
1° tot 1 januari 2030: 250 euro voor zero-emissievoertuigen;
2° tot 1 januari 2025: 250 euro voor voertuigen met een eco-score van minstens 74 voor voertuigen met vijf zitplaatsen, van minstens 71 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen en van minstens 61 voor voertuigen met meer dan vijf zitplaatsen die voldoen aan de definitie van een minibus, vermeld in artikel 1, § 2, 48, van het voormelde koninklijk besluit
3° 350 euro voor alle andere voertuigen.
Deze tarieven zijn gekoppeld aan de index der consumptieprijzen en worden in het voorliggende retributiereglement overgenomen.
Voor het tarief van de bestuurderspas verwijst het decreet van 8 november 2019 in artikel 20 naar artikel 17 van het besluit van de Vlaamse regering van 29 maart 2019. Dit artikel stipuleert dat de aanvrager van een bestuurderspas een retributie van 20 euro voor de uitreiking ervan dient te betalen. Ook dit tarief werd in het voorliggende retributiereglement overgenomen.
In het centrum van Leopoldsburg is een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone) van kracht. Binnen deze zone kan er maximaal 2 uur na elkaar geparkeerd worden mits het leggen van een geldige parkeerschijf (maximale duur wordt kenbaar gemaakt d.m.v. verkeersborden). Inwoners die binnen de blauwe zone wonen kunnen een gratis digitale bewonerskaart krijgen waarmee langer dan de toegelaten tijd kan geparkeerd worden binnen de blauwe zone - dit met uitzondering van de straten die het 'vierkant' vormen.
Personen die langer dan de toegelaten tijd parkeren binnen de blauwe zone of geen geldige parkeerschijf leggen achter de voorruit van hun voertuig wordt een retributie opgelegd van 15 euro per dag. De controle op de blauwe zone gebeurt door een externe firma.
Het retributiereglement op het parkeren in de blauwe zone werd door de gemeenteraad van 05-06-2019 goedgekeurd en betrof de periode van 01 september 2019 t/m 31 december 2025. Intussen werd de zone uitgebreid, het retributiereglement wordt hieraan aangepast. Omwille van de duidelijkheid wordt het reglement in zijn geheel hernomen.
Er wordt een toelage van 100.000 euro ter beschikking gesteld aan vzw De Kring voor de renovatie van een gebouw gelegen Michellaan 7 te Leopoldsburg, een gebouw dat na renovatie ter beschikking wordt gesteld aan jeugdvereniging Chiro Leopoldsburg voor hun werking.
Met een gemeenteraadsbesluit van 02-02-2022, werd een renteloze lening ten bedrage van 45.000 euro toegekend aan tennisvereniging MTC Leopoldsburg vzw voor de aanleg van paddelterreinen. De voorwaarden worden met dat raadsbesluit vastgelegd.
De vereniging heeft intussen een eerste schijf van 15.000 euro afgelost en vraagt het resterende bedrag te kunnen terugbetaling aan 5.000 euro per jaar (6 schijven over de periode 2024 t/m 2029).
Het gemeentebestuur wil inwoners de mogelijkheid geven om voor hun woning (zonder voortuin) op openbaar domein een gevel- of tegeltuintje aan te leggen. Het is aangewezen om hiervoor een procedure en werkwijze vast te leggen.
Dit reglement is een actie in uitvoering van het Hemelwater- en Droogteplan en het Lokaal Energie- en Klimaatplan.
Er dient een protocol te worden afgesloten ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en de gemeente Leopoldsburg in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform. Via dit platform zal vanaf volgend jaar de uitwisseling van proces-verbalen en verslagen van vaststelling gebeuren.
Dit protocol kadert binnen de privacywetgeving.
Sinds 1 maart 2010 is de regelgeving betreffende toegankelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen van kracht (Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid van 5 juni 2009). De kerk is toegankelijk via een trap waardoor deze voor andersvaliden moeilijk(er) bereikbaar is. Om het niveauverschil te overbruggen wordt er een hellend vlak geconstrueerd conform de wettelijke normen.
In 2022 werden van Vlaio subsidies verkregen voor het project ‘Naar de kern’, waarbij het verhaal van het WOII-museum Liberation Garden doorgetrokken wordt naar de handelskern van Leopoldsburg, met een bijkomende focus op duurzame bereikbaarheid. Hiertoe werd een concept uitgewerkt: een speelfortenroute waar kinderen zich kunnen amuseren, gecombineerd met een expowandeling die de meerwaardezoekers nog extra verhalen biedt. Daarnaast zal er in de kern ook meer ruimte zijn om te verblijven door meer voor horecaterrassen te voorzien en in te zetten op ontharding. De gemeente Leopoldsburg zoekt een partner om dit concept om te zetten naar een concreet ontwerp en te realiseren in samenwerking met de ondernemers in de kern, de gemeentediensten en de provincie Limburg.
De richtlijnen voor het elektronisch aanmelden van leerlingen in het basisonderwijs werden aangepast. Dit via een omzendbrief van de Vlaamse overheid (gepubliceerd 28/06/2022; laatste wijziging 6/10/2023; referentie BaO/2022/02).
Om gelijke onderwijskansen te stimuleren werd voorheen gewerkt met indicator (kansengroepen) en niet indicator kinderen om bij het elektronische aanmelden te rangschikken en plaatsen toe te wijzen. Dit werd vervangen door maximum 20% te voorzien voor 'ondervertegenwoordigde groepen'.
Binnen het lokaal overlegplatform (LOP) basisonderwijs werd met meerderheid voorgesteld om geen ondervertegenwoordigde groep te bepalen voor het schooljaar 2024-2025. Volgens de nieuwe richtlijnen vanuit de Vlaamse overheid moet deze beslissing ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
De richtlijnen voor het elektronisch aanmelden van leerlingen in het secundair onderwijs werden aangepast. Dit via een omzendbrief van de Vlaamse overheid (gepubliceerd 28/06/2012 ; laatste wijziging 6/10/2023; referentie SO/2022/02).
Om gelijke onderwijskansen te stimuleren kan het secundair onderwijs net als het basisonderwijs leerlingen elektronische laten aanmelden. Dit om te rangschikken en plaatsen toe te wijzen. Voor het schooljaar 2024-2025 is er voor het secundair onderwijs met het elektronisch aanmeldingssysteem de mogelijkheid om maximum 20% te voorzien voor 'ondervertegenwoordigde groepen'.
Op de algemene vergadering van het lokaal overlegplatform (LOP) Beringen - Leopoldsburg van 10/11/2023 werd een beslissing genomen aangaande 'ondervertegenwoordigde groep(en)'. Volgens de nieuwe richtlijnen vanuit de Vlaamse overheid moet deze beslissing ter bekrachtiging voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Goedkeuring van de projectfiche: bouw nieuw gemeentelijk zwembad.
Totaal aantal bewoners | 479 |
Aantal families | 46 |
Aantal volwassenen in familieverband | 87 |
Aantal kinderen in familieverband | 82 |
Aantal alleenstaande mannen | 292 |
Aantal alleenstaande vrouwen | 15 |
|
|
Nationaliteiten |
|
Afghanistan 174 |
|
Palestina 49 |
|
Eritrea 33 |
|
Turkije 27 |
|
Somalië 18 |
|
In deze cijfers zitten ook de 6 gezinnen die momenteel in vzw De Kariboe in Oudsbergen verblijven, in totaal 23 personen, die administratief werden toegewezen aan het NOC van Leopoldsburg.
In november werden 3 PV’s opgemaakt voor verkeersinbreuken met een step, 2 PV’s voor feiten door bewoners van het NOC ten opzichte van de begeleiders en er werd 3 keer melding gemaakt van verlies van documenten door bewoners.
Vraag 1 | Problemen Boskantstraat |
Fractie vraagsteller | Vlaams Belang Leopoldsburg-Heppen |
Naam vraagsteller | Ronald Peeters |
Vraag voor volgende bevoegde beleidsverantwoordelijke | Dhr. Erwin Van Pee |
Omschrijving vraag:
Buurtbewoners van de Boskantstraat zijn ontevreden over de aanleg van de nieuwe weg waar met de kleinste regenbui wateroverlast ontstaat met waterinfiltratie door de muren tot gevolg.
Onze fractie vraagt nogmaals wat de stappen zijn die het gemeentebestuur gaat ondernemen om die mensen van die wateroverlast – die er voorheen trouwens nooit was – af te helpen?
De hemelwaterverordening legt burgers maar ook overheden op om regenwater te laten infiltreren op de plaats waar de regen neervalt. Dat mag dus bijgevolg niet meer verzameld worden in een bufferbekken of wadi om dan ergens in de buurt van de wegenis te laten infiltreren. Hetzelfde geldt voor het regenwater dan van de woningen komt, dit komt in grote infiltratiebuizen terecht (of in een open gracht) en moet zodoende lokaal infiltreren in de bodem.
Deze verordening is opgemaakt omdat men de laatste jaren te vaak te kampen heeft met perioden van grote droogte.
De afgelopen weken/maanden heeft het uitzonderlijk veel geregend, dit zorgt voor hoge grondwaterstanden die niet alleen te wijten zijn aan het infiltreren van regenwater in de bodem.
Woningen met niet waterdichte muren (of kelders) kunnen hierdoor nu insijpelen van grondwater ervaren.
Het is niet aan het bestuur om dan de muren of kelders waterdicht te gaan maken (wat overigens altijd zo zou moeten zijn). Dit is helaas een last voor de bewoners.
Vraag 2 | Medische hulp aan asielzoekers |
Fractie van de vraagsteller | Vlaams Belang Leopoldsburg-Heppen |
Naam vraagsteller | Nagels Chantal |
Vraag voor volgende bevoegde beleidsverantwoordelijke | Dhr. Eric Coenen / Dhr. Franky Geypen |
Omschrijving vraag:
Hoeveel besteedde het OCMW van onze gemeente aan de terugbetaling van kosten voor medische hulp aan asielzoekers sinds de start van deze legislatuur? Graag een overzicht per jaar.
Welke ingrepen werden terugbetaald? Graag een overzicht per jaar met het bedrag per ingreep.
Voor de asielzoekers die in het LOI verblijven, worden de medische kosten ten laste genomen via het systeem ‘Mediprima’. De ziekenhuizen factureren automatisch via het systeem Mediprima. Zelfs de remgelden worden betaald via de middelen van POD Maatschappelijke integratie en Fedasil.
De medische kosten voor asielzoekers kost het OCMW dus niets.
Voor de asielzoekers verblijvend in het NOC worden geen kosten ten laste genomen door het OCMW. Dit verloopt rechtstreeks via Fedasil.